Iloista itsenäisyyspäivää!

Iloista itsenäisyyspäivää! Tänään KuVessa annettiin partiolupauksia, osallistuttiin päivän messuun, kiitettiin toimintaa pyörittäneitä ja vietettiin aikaa lippukuntalaisten kesken. Voit virittäytyä tunnelmaan tilaisuudessa pidetyn lippukunnanjohtajan puheen avulla:

”Kysyin viime keväänä omalta sudenpenturyhmältäni mikä on parasta partiossa. Suurin osa nimesi partiossa parhaaksi asiaksi sen, että siellä ei kiusata toisia eikä tapella. Nämä kommentit tekivät minusta älyttömän onnellisen ja minäpä kerron miksi:

Tutkijat ovat pohtineet mitä taitoja lapset ja nuoret tulevat tarvitsemaan yhä nopeammin muuttuvassa maailmassa. Yksi keskeisin näistä taidoista on empatiataito. Empatia tarkoittaa kykyä ymmärtää ja välittää toisista.

Usein ajatellaan, että empatiaa osoitetaan toisille ihmisille, mutta toisten ihmisten lisäksi meidän pitää entistä enemmän ymmärtää ja välittää myös toisista eliöistä – oli kyse sitten Yrttisuon lähimetsän sammalista, Päijänteen vesikirpuista tai Amazonin sademetsistä. Meidän tulisi myös välittää meidän yhteisestä ilmakehästä, joka muodostaa hyvin ohuen, mutta elintärkeän maapalloa suojaavan kerroksen, ja jota meillä ei olisi ilman muita eliöitä kuten puita tai valtamerien levämetsiä.

Kyky ymmärtää ja välittää toisista ei tapahdu automaattisesti, vaan se on ominaisuus, jota meidän tulee vaalia ja kehittää itsessämme jatkuvasti. On hyvä tiedostaa, että meidän ihmisten on usein helpompi samaistua samankaltaisiin ja taas olla ennakkoluuloisia erilaisuutta kohtaan mikä pahimmillaan johtaa erilaisuuden pelkoon ja eriarvoiseen kohteluun.

Kuitenkin – yhteistyö, toisten huomioon ottaminen ja vastuun kantaminen on ainoa tapa millä me ihmiset selviämme yhteisistä haasteista kuten koronapandemian lopettamisesta, ilmastonmuutoksen hillinnästä, kivasta iltaveneilystä Evitalla ja Kuhalla tai vaikkapa onnistuneesta yhteisestä ajasta koloillassa. Empatian avulla voimme ylläpitää keskusteluyhteyden säilymistä eri tavoin ajattelevien välillä, vaikka emme jakaisikaan toisten mielipiteitä tai edes hyväksyisi niitä.

Tänään annetussa partiolupauksessa lupasitte elää maailman parhaaksi. Lupasitte myös noudattaa elämässänne partioihanteita. Kaksi näistä ihanteista sisältyy jokaiseen ikäkauteen ja ne ovat: Kunnioittaa toista ihmistä sekä Rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä. Partiolaisina pääsemme toteuttamaan ja kehittämään itseämme näiden ihanteiden mukaisesti ja olemme siten mukana ponnistelemassa yhteisen ja paremman maailman eteen. Nämä ovat isoja asioita ja lupauksia, mutta mahdollisia saavuttaa pienin askelin.

Partiota ja lippukuntaa ei olisi ilman ihmisiä, jotka käyttävät omaa aikaa vapaaehtoisesti toiminnan järjestämiseen. Haluaisinkin lopuksi osoittaa mitä suurimmat kiitokseni kaikille teille isoille ja pienille, ryhmien johtajille, muille johtajille, pestaajille ja pestatuille, kippareille, försteille, perheille ja vapaaehtoisille, jotka olette mahdollistaneet partiotoimintaa tämän vuoden aikana. Meillä on nyt vajaa kaksi vuotta takana tätä erityistä korona-aikaa. Tästä huolimatta olette oman jaksamisen ohella mahdollistaneet myös tämän harrastuksen meidän lippukunnan lapsille ja nuorille. Emme todellakaan pidä sitä itsestään selvyytenä ja olemme tästä panoksesta teille hyvin kiitollisia.

Lopetan tämän puheenvuoron pieneen tutkimukseen perustuvaan tiedonmuruseen: Tutkimuksissa, joissa on tutkittu sitä, mikä meidät ihmiset tekee onnelliseksi tai mikä edistää meidän onnellisuutta, yksi asia nousee selkeästi esiin ja se on muiden auttaminen. Olemme siis onnellisimmillamme silloin kun voimme tehdä jotain hyvää toisten eteen.

Hyvää Itsenäisyyspäivää ja Joulunaikaa Kaikille!”

Lippukunnanjohtaja Carita Lindstedt-Kareksela