Julkaistu 18.7.2024
Mikä VOK? Mitä veneenohjaajakurssilla tapahtuu?
Muutamat KuVelaiset osallistuivat tämän vuoden puolella järjestetylle veneenohjaajakurssille, joka järjestettiin Järvi-Suomen ja Hämeen piirien yhteistyönä. Veneenohjaajakurssi on suunnattu partiolaisille, joita kiinnostaa partiotoiminta vesillä, sekä veneilytaitojen opettelu. Kurssille pääsi melko helposti, sillä edellytyksenä olivat 15-vuoden ikä, sekä jonkinlainen veneilykokemus sekä motivaatio ennakkomateriaalien läpikäymiseen. Veneenohjaajakurssi on perustason kurssi, jonka tavoitteena on antaa riittävät taidot lippukunnan pienempien alusten päällikkönä toimimiseen. KuVen alusten, Kuhan ja Evitan, osalta kurssi antaa erinomaiset valmiudet toimia osaavana gastina.
Jyväskyläläisten osalta kurssi alkoi ennakkoiltana tuttujen tyyppien kanssa helmikuussa, jolloin kertailtiin karttatyöskentelyä ja muita teoria juttuja. Siitä parin viikon päästä pidettiin koko kurssin yhteinen Teams-ilta, jossa kurssinjohtajat kertoivat yleisiä asioita kurssista ja kävivät läpi ensimmäisiä perusasioita vesillä liikkumisesta partiossa. Illan aikana käytiin läpi myös aiemmin saatujen ennakkotehtävien ratkaisut.
Puolessavälin helmikuuta koko kurssiporukka suuntasi Padasjoelle Särsjärven leirikeskukseen, jossa teoriaosa järjestettiin. Viikonlopun aikana käytiin läpi paljon teoria-asioita useiden kouluttajien johdolla. Viikonloppu sisälsi kouluttajien kuuntelua, matkojen ja sijaintien mittaamista, matka-aika laskujen ja suuntien, sekä suuntimien laskemista sekä toiminnallisempiakin juttuja. Lumisesta ja sateisesta säästä huolimatta ulkona mietittiin erilaisilla rasteilla väistämissääntöjä, sääolosuhteiden vaikutuksia, kulkuvaloja ja äänimerkkejä, alusten osia ja niiden merkityksiä, sekä hätämerkinantovälineiden käyttöä. Lopuksi oli vielä teoriaosan koe, jonka kaikki saivat hienosti läpi. Sisältöä viikonlopussa oli paljon lyhyeen aikaan verrattuna, mutta monia asioita jäi kuitenkin hyvin mieleen.
Kesäkuussa kevään omien kertailujen jälkeen koitti kurssin käytännön osa. Viikonloppu alkoi yhteisellä kokoontumisella Padasjoella Laivarannassa, josta kurssilaiset jaettiin vartioihin ja veneisiin. Viikonlopun aikana jokainen vartio pääsi veneilemään jokaisella neljällä veneellä, jotka kurssille oli saatu. Vuorollaan jokainen kurssilainen sai toimia vartiossaan ns. vahtipäällikkönä ja jakaa tehtäviä veneessä.
Eri aluksilla päästiin perehtymään käytännössä moottorien toimintaan, tarkistuslistojen läpikäymiseen, alusten ohjaamiseen, purjeiden operointiin, navigoimiseen ja matkan suunnitteluun kartan avulla, rantautumiseen ja toisiin aluksiin kiinnittymiseen, ruoanlaittoon veneissä, mies-yli-laidan -tilanteiden harjoitteluun sekä hyviin tapoihin vesillä. Matkalla kohdattiin myös ei-niin hyviä tapoja noudattavia kanssaveneilijöitä sekä tavattiin paikallinen venepoliisi. Viikonlopun aikan pääsimme nukkumaan veneissä, sekä saunomaan ja uimaan mm. Lahden purjehdusseuran ylläpitämässä tukikohdassa Ykskoivussa. Sääolosuhteet vaihtelivat paljon, mm. melko kovasta tuulesta ja vesisateesta aurinkoiseen ja tyyneen. Erilaiset sääolot antoivat kuitenkin hyviä kokemuksia siitä, miten erilaista veneily voi olla erilaisissa sääoloissa. Välillä pienintä purjevenettä jouduttiin hinaamaan tuulettoman sään vuoksi ja välillä pelkkä keulapurje riitti sen vauhdikkaaseen etenemiseen.
Kaiken kaikkiaan kurssista jäi hyvä fiilis ja uusia asioita tuli opittua paljon. Oma kiinnostus ja innostus partiotoimintaan vesillä kasvoi ja tiedot ja taidot yleisestä vesillä liikkumisesta kokivat kehitystä. Kurssilla pääsi tutustumaan uusiin samanhenkisiin ihmisiin, hyödyntämään ennen opittuja taitoja, mutta myös haastamaan tuttuja tapoja toimia. Kaikkea kurssin aikana ei kerennyt sisäistää täysin, mutta ainakin omalla kohdalla halu oppia lisää ja kehittää omaa osaamista selveni. Opittuja taitoja olikin sitten vielä hyvä hyödyntää kun KuVen aluksia siirrettiin takaisin Jyväskylään päin.